Ismerd meg a Likvid demokráciát!

Ma már megvalósítható az e-demokrácia

Ma már megvalósítható az e-demokrácia

Meghívó az e­-demokráciába!

2015. május 30. - giat

Immár a magyar lakosság rendelkezésére áll egy, az e-demokráciát, azaz közvetlen részvételi demokráciát megtestesítő szavazóprogram, melyre már mindenki regisztrálhat (akár Facebook vagy Google fiókjával is) és használhatja, hogy szavazzon mások által feltett közérdekű kérdésekre, illetve hogy megszavaztassa másokkal a saját megfogalmazott kérdését.

Minden szavazásra bocsájtott kérdés először vitaszakaszba kerül, mikor még megoszthatjuk egymással véleményünket, illetve újabb alternatívát (válaszlehetőséget) ajánlhatunk a szavazási kérdéshez.De nem csak szavazhatunk, hanem új témát is indíthatunk a fórumon, hogy kikérjük vagy felmérjük mások véleményét (,akár egy népszavazásra beterjeszteni kívánt kérdés feltevéséhez).

sokat_kell_meg_varni_2.jpg

 

Lehet, hogy van akiben felmerül a kérdés:

mi értelme egy ilyen szavazóprogramnak, ha ügydöntő kérdésekbe általa nem szólhatunk bele?

Nos, mivel még e­-demokrácia nem volt Magyarországon, sőt még példaértékű minta sincs előttünk, így először ki kell próbálnunk a működését, testre kell szabnunk, azaz alakítanunk a magunk szájíze szerint, hiszen maga a program is újdonság Valamint még mi (magyar állampolgárok) sem vagyunk jártasak a közvetlen részvételi demokráciában, azt szoknunk, tanulnunk szükséges, így az összecsiszolódás fázisát nem szabad kihagynunk.Természetesen semmi sem akadályoz meg bennünket abban, hogy a parlamenti szavazásra alkotott kérdéseket is megvitassuk, megszavazzuk és annak eredményét eljuttassuk képviselőinknek. 

Ha egyre többen veszünk részt ebben a mi e­-demokráciánkban, akkor elérhetjük, hogy odafigyeljenek ránk, azaz végülis beleszólásunk legyen a döntéshozatalba.

 

Ezt a célt szolgálja az is, ha valaki népszavazásra előterjeszteni tervez egy kérdést, azt megvitathassa, felmérhesse mások reakcióit, illetve kérdésének MÁRIS támogatókat szerezzen.

Ám a legnagyobb jelentősége ennek a gyakorlásnak az, hogy a magyar lakosság megfeleljen, „felnőjön” a részvételhez, mert sokak szerint ez a jövő, ez a mostani haldokló demokrácia gyógyíre számunkra, tehát készüljünk fel rá mielőbb.

 

Amit még tudni érdemes, ez a szavazóprogram a likvid demokrácia jegyében készült, mégpedig azért, mert a részvételi demokráciának ez a változata mutatkozik, mint átmenet (a képviseleti demokráciából a közvetlen demokráciába) a legbiztosabb és legmegfelelőbb megoldásnak. A likvid változat legfontosabb jellemzője és egyben fontos eleme, hogy mindenki megválaszthatja, hogy saját maga szavaz egy-egy kérdésben vagy megbíz valakit maga helyett. A szavazati jogunkkal bárkit megbízhatunk (akár ismerősünket, rokonunkat, vagy egy közismert személyt is, ki­ki belátása szerint), akiben megbízunk, hogy szerintünk szakértője az adott témának és az álláspontja a miénkhez közelít. Természetesen, akik megbízást vállalnak, azoknak a vitaszakaszban kötelességük álláspontjukról nyilatkozniuk, azt közzétenni, hogy a megbízóik időben értesülhessenek róla. Az sem kizárt, hogy a megbízottat esetleg éppen a megnyilatkozásainak megismerése okán bízzák majd meg egyesek, hogy szavazzon helyettük. Ha a megbízónak nem tetszik a megbízott álláspontja azonnal (mindennemű magyarázat és procedúra nélkül) visszaveheti a szavazati jogát és élhet vele saját maga, vagy megbízhat vele bárki mást.Tehát a likvid rendszerben bármikor visszahívhatóak a megbízottak.

Így ez a fajta e­-demokrácia azok igényét is kielégíti, akik a képviseleti rendszer javítását tartják áldásosnak.

 

Ez az e­-demokrácia szoftver teljességgel pártfüggetlen, civil kezdeményezés.

Viszont mégis még a pártoknak is kedvez ez a rendszer, hiszen aki valamely párt szimpatizánsa, az nyugodtan delegálhatja a szavazati jogát pártjának a Likvid rendszerbe regisztrált képviselőjére, így a pártok álláspontja is érvényesül olyan mértékben, amennyien szimpatizálnak velük egy-egy adott kérdésben. 

 

Ez a kezdeményezés még csak nem is ellenzéki. Ugyanis Magyarország egész lakossága használhatja, sőt reményeink szerint fogja is használni, tehát egy­-egy kérdés attól dől majd el ellenzéki vagy kormánypárti oldalra, hogy melyik táborból mekkora lesz a részvétel. Hiszen egy-­egy kérdésben nem az a legfontosabb szempont, hogy kinek az álláspontja, hanem az, hogy a köz javát szolgálja-­e vagy sem.

 

Természetesen amint mindenki úgy dönt, hogy saját maga vesz részt a szavazásokon, nem bíz meg maga helyett senkit, úgy a likvid (képviseleti, megbízási) elem kiesik (feleslegessé válik) és azon nyomban tisztán közvetlen részvételi demokráciaként funkcionál a rendszer. Éppen ezért alkalmas átmenet a részvételi demokráciába.

 

Arról már sokat olvashattunk, hogy mi a részvételi demokrácia szerepe, hogy a részvétellel teljesül a demokrácia igazi, szó szerinti jelentése, a néphatalom. A hallgatás, a közöny a demokrácia megvalósulásának akadálya, hiszen csak a diktatúráknak kedvez a beletörődő tömeg. Tehát részvételünk mellőzésével ( a közérdekű kérdésekből való kimaradásunkkal ) saját magunk ellen teszünk, hiszen a részvétel biztosíthatja számunkra azt, hogy a mi véleményünk is érvényesüljön, eljusson a megfelelő helyekre. Maga a likvid rendszer is a nagyobb részvételt biztosítja, hiszen a szavazati megbízással is a részvételt növelhetjük, hogy azok szavazata is érvényesülhessen, akik egyébként kimaradnának a szavazásokból. Fentebb ezért neveztem fontos elemnek az e-demokrácia likvid jellegét.

A likvid demokrácia, mint módozat és, mint elnevezés közismert világszerte, azaz nem „magyar találmány", jelentése a képlékenységre utal, ami a szavazatdelegálás lehetőségében jelentkezik.

 

A likvid demokrácia megismeréséhez egy ötperces tájékoztató videó ajánlunk, melyhez magyar feiratozást is készítettünk nektek.

 

TALÁLKOZZUNK a szavazóprogram weboldalán, ahova ezennel szeretettel meghívok minden magyar állampolgárt!

 http://li­de.tk/

Szervezetek, közösségek is használhatják belső, zárt szavazásaikra is ezt a szoftvert, természetesen ők is ingyen.

A Facebook-on is megtalálhatjátok a Likvid Demokráciát.

ADD TOVÁBB, hogy valóban mindenkihez eljusson a meghívás!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://giat.blog.hu/api/trackback/id/tr247504248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baracsi Attila 2015.07.27. 11:22:19

Nagyok jónak tartom a kezdeményezést,végre a sok,a demokráciát ellenző-lenéző egyén is megértheti a DEMOKRÁCIA lényegét,azaz,hogy Ő IS BELESZÓLHAT a dolgok menetébe,legfeljebb leszavazza a többség! Ami bizonyára sokaknak nem tetszik majd! Én maximálisan támogatom,csak attól tartok,hogy a mai magyar társadalom még nem eléggé érett ehhez,mert sok olyan országban is,ahol már hagyománya van a demokráciának,és ennek a módszernek köszönhetően a tényleges demokráciának,ott is vannak gubancok,visszaélések,és félreértések. Akkor engedelmükkel tennék én most egy javaslatot: A hit és erkölcstan helyett,inkább a tudományokat népszerűsítsék,és szerintem be kellene vezetni a jogi,pénzügyi,gazdasági,és közigazgatási alapismeretek oktatását ideológia mentesen természetesen az általános iskolai rendszerben,a felsőbb osztálypkban,és a középfokú iskolákban(gimnáziumok-szakközép iskolák)már a politikai közgazdaságtant,és a közigazgatási alapismereteket is! Ezen kívül,nem ártana az általános ökológiai és az egészségügyi alapismeretek oktatásának is a bevezetését,és a szexuális felvilágosítást is beilleszteni mondjuk a biológia-tananyagba! Javasolnám,a nagykorúság korhatárát 19-éves kortól megállapítani(ez egyébként az USA-ban 21-év),valamint a tényleges tankötelezettséget szigorúan 18-éves korig visszaállítani! Az óvodai rendszerben meg mindenkinek legyen korai fejlesztés,függetlenül attól,hogy ép,vagy egészséges e a gyerek,mert az segítheti a gyerekek iskolai felkészültségét előmozdítani,sőt nem ártana,ha az óvoda egyben korai iskolai felkészítő is lenne,ahol személyre szabottan,a gyerek fejlődési üteméhez igazodva készítenék fel a gyerekeket az iskolára,megtanítva nekik a különböző tantárgak tanulás-módszertanát,figyelembe véve a gyerekek igényeit is!

Baracsi Attila 2015.07.27. 11:29:47

Valamint lehet hogy nem ártana alapfokú honvédelmi,és katasztrófavédelmi oktatást sem bevezetni az iskolákban,és a közlekedési szabályokat is a tananyag részévé kellene tenni(kresz) ezen felül javasolnám,a nyolc osztályos rendszer helyett a 12-osztályos rendszer bevezetését,aminek a kijárásával a diákok,már érettségivel,és akár gépjármű vezetői jogosítvánnyal a kezükben léphetnének ki az iskola kapuján,és mehetnének tovább tanulni. De nem szabad az oktatás minőségét lerontani,és végig az egész rendszerben a korosztályi sajátosságokhoz igazodó oktatási módszertant alkalmazva oktatni a fiatalokat,figyelembe véve a nemzeti értékeinket is.

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2015.08.28. 15:10:59

@Baracsi Attila:
Az általunk ajánlott (likvid) e-demokrácia "csupán" egy hatásos eszköz az ilyen és hasonló jó javaslatok tényleges keresztül viteléhez.

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2015.08.28. 15:14:59

@Baracsi Attila: " a mai magyar társadalom még nem eléggé érett ehhez"

- éppen ezért tartalmaz a LIKVID demokratikus módszer egy képviseleti elemet is, amely révén a társadalmunk már érettebb része átmenetileg valódi képviseletet láthat el a többiek számára.
Ez az átállás (a képviseletről a saját részvételre) pedig folyamatosan és személyre szabottan történhet meg. :)

giat 2015.09.11. 11:08:33

@Baracsi Attila: A demokráciáknak mindenhol ugyanez a problémájuk, azaz a beleszólás, a demokrácia-intézmények hiánya.
Svájcból, ahol részvételi demokrácia van, ahol a lakosság valóban beleszólhat a közügyeik formálásába. nem is hallani a demokráciáért demonstrálókról. :)
Tehát létjogosult és mindenképp előremutató kezdeményezés az e-demokrácia, csak az ezt megértőknek el kéne kezdeniük aktívan és rendszeresen használni, hogy példát mutassanak a még az új iránt értetlenkedőknek, mert csak így kezdődhet el a folyamat, ami meghozhatja gyümölcsét.
Tehát használjuk r Li-De szavazóplatformot, mint eszközt, hogy hozzászokhassunk a közügyeink véleményezéséhez, valamint az érvelés mikéntjéhez is!

Ha a lakosság érdeklődést mutat a közügyek iránti beleszólásba, azzal a döntéshozókat, (civil és politikai) szervezeteket, érdekképviseleteket is a kielégítőbb, érdemi és szélesebb-körű tájékoztatásra ösztönözzük, mert onnantól az ő érdekük is az, hogy a lakosság megfelelően informált legyen.

giat 2015.09.11. 11:14:32

Civil egyesületek és politikai szervezetek vezetői részére!
Hogyan könnyítheti meg a Te egyesületed, szervezeted munkáját a Li-De?
Példákkal illusztráljuk számodra:
giat.blog.hu/2015/08/26/civil_egyesuletek_es_politikai_szervezetek_vezetoi_reszere

giat 2015.09.11. 11:16:13

Likvid Demokrácia -Tájékoztató videó magyar szinkronnal:
youtu.be/1jKk_cahbMQ

Hogyan és mit érhetünk el:
giat.blog.hu/2015/06/14/semmit_rolunk_nelkulunk_388

alterina 2016.01.31. 07:54:17

Az oktatás nem olyan egyszerű kérdéskör. Itt egy mélyebb elemzés:
thinkingandrioting.blogger.hu/2013/08/30/oktatas-es-elidegenedes
süti beállítások módosítása