Ismerd meg a Likvid demokráciát!

Ma már megvalósítható az e-demokrácia

Ma már megvalósítható az e-demokrácia

Lehetne-e e-demokrácia Magyarországon? LEHET!

Tanuljuk együtt a részvételt!

2015. július 02. - giat

A nemzeti konzultáció kapcsán valószínűleg sokan elgondolkodtak azon, léteznek-e igazán korszerű eszközök arra, hogy az állampolgárok véleménye viszonylag közvetlenül megjelenjen a politikában. A két kulcsszó a „korszerű” és a „közvetlen”.
Léteznek-e arra korszerű eszközök, hogy az állampolgárok véleménye viszonylag közvetlenül megjelenjen a politikában?
A korszerűség ma egyre inkább a web igénybevételét jelenti, a közvetlenség pedig a politikában a képviseleti folyamatok kanyarulatainak akár formális, akár informális lerövidítését feltételezi.

Az ilyen technikák általános megnevezése az e-részvétel (e-participation), ami a tágabb e-demokrácia fogalom része. Ez utóbbit pedig szokás az e-kormányzat (e-government), iletve esetenként az e-kormányzás (e-governance) egyik leágazásaként definiálni.

Az e-kormányzat az OECD meglátása szerint az információs és kommunikációs technológia (IKT) csatasorba állítása a jobb kormányzás érdekében. Az e-demokrácia KÖLTSÉGHATÉKONY, egyszerűen, weben keresztül, csökkentheti a társadalom adminisztrációs terheit. S ami a legfontosabb: kétirányú, tehát JOBB KAPCSOLATRENDSZERT ÉPÍT KI A KORMÁNY ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁROK KÖZÖTT, vagyis ERŐSÍTI A DEMOKRÁCIÁT és az általános IKT-kultúrát is fejleszti.
(A meghatározáshoz használt irodalom.)

A LIKVID DEMOKRÁCIA modell azt tűzte ki célul, hogy bárki (minden magyar állampolgár) bármely kérdésben bármikor közvetlenül, ügydöntő módon szavazhasson (vagy bármikor visszavonható módon bárkire delegálhassa szavazati jogának bármely részét) .
Mindez lehetővé teszi, hogy aktív felhasználók (polgárok, civil szervezetek) kritikus tömege jelenjen meg, akik együtt (a crowdsourcing filozófiája mentén) hatékonyan befolyásolhatják a közfeladatok ellátását, beleértve a szakpolitika-alkotást is.

Lehetne-e valóság az e-demokrácia?

LEHET!!!


Örömmel értesítünk benneteket, hogy weboldalunkon, mely egy pártfüggetlen, civil e-demokrácia kezdeményezés regisztrálhattok, indíthattok új témákat a fórumon, illetve szavazásra bocsájthattok közérdekű kérdéseket.

Pártok, civil szervezetek belső döntéshozatalára is ingyenesen használható a Li-De program.
Ismerd meg a Likvid Demokráciát!
ISMERD MEG A LIKVID DEMOKRÁCIÁT, LÉGY AKTÍV FELHASZNÁLÓJA!

Ez a demokratikus döntéshozatali modell (Li-De szoftver) igyekszik egyesíteni magában a képviseleti demokráciával elérhető szakértelmet és a közvetlen részvételi demokrácia előnyeit, ez teszi alkalmas eszközzé arra, hogy megvalósítsuk sokunk vágyát a valódi demokráciát.
Szavazzunk mi magunk a minket érintő kérdésekben, legyünk aktív tagjai a társadalmi életünk alakulásának, átalakulásának.

A modern társadalmakban az ügyek jelentős részében az emberek nem tudásbeli okokból inkompetensek, hanem mert nem érzik magukat közvetlenül érintettnek. Jelenleg a képviseleti demokráciában ezt jogosan érzi így a lakosság, ezen kell változtatnunk ahhoz, hogy A DEMOKRÁCIA NE CSAK FOGALOM MARADJON, hanem gyakorlattá legyen. Ehhez nekünk, a lakosságnak kell érdeklődést, hozzáállást mutatni.

Csak annyiban kell változnunk, hogy ezentúl rendszeresen véleményt nyilvánítunk. Ezzel érünk el változást, azaz nagyobb társadalmi részvételt, ami változtatni tud a helyzetünkön, ami enyhítheti az elégedetlenségünket, mert ezen a felületen eljut a véleményünk a döntéshozókhoz..


A TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL legfőbb megnyilvánulása a VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS.

A LAKOSSÁG VÉLEMÉNYÉNEK ÉRVÉNYESÜLÉSE A DEMOKRÁCIA maga.


Tehát használjuk ezt a weboldalt minél többen, hogy célt érjünk általa! Ne maradj ki Te se, hogy a Te véleményed is érvényesüljön!

A szavazóplatform webcíme: www.li-de.tk

AJÁNLD ISMERŐSEIDNEK IS, hogy ők is értesüljenek a magyar e-demokráciáról!

Továbbra is várja a Li-De civil csapata INFORMATIKUSOK, DIZÁJNEREK, TESZTELŐK, DOKUMENTÁLÓK jelentkezését is, akik bekapcsolódnának a fejlesztésbe!

REGISZTRÁLJ, SZAVAZZ, FÓRUMOZZ RENDSZERESEN a Li-Dén!

A bejegyzés trackback címe:

https://giat.blog.hu/api/trackback/id/tr247592052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása