Ismerd meg a Likvid demokráciát!

Ma már megvalósítható az e-demokrácia

Ma már megvalósítható az e-demokrácia

A “semmit rólunk, nélkülünk”, mint demokráciamodell így valósulhat meg.

2015. június 14. - giat

Létrehoztunk egy lakossági szavazó--platformot, abból a célból, hogy legyen egy felület a lakosság és a döntéshozók között, ami által a lakosság véleménye valóban el is juthat a döntéshozásba, mely elősegítheti a demokrácia egészséges és valódi megnyilvánulását.

Hogy ez hogyan működhet?

Ha mi, azaz a lakosság a szoftver weboldalán történő regisztrálásunkkal megszavazzuk, akkor a következő módon valósíthatjuk ezt meg.

Eleinte mérlegelhetjük, azaz szavazhatunk róla, hogy milyen intézkedéseket hoznak meg a parlamentben, illetve felvethetünk témákat, amikben szerintünk fontos volna dönteni. Ebbe bármikor be tud csatlakozni mindenki, akihez később jut el a lehetőség híre, hogy már rendelkezésünkre áll ez a magyar szoftver. Ha pedig már elegendően leszünk, akik szavaznak és kinyilvánítják véleményüket, akkor a többségi vélemény akaratlanul is el fog jutni az érdekeltekhez, azaz a jelenlegi parlamenti képviselőinkhez és azok pártjainak vezetőihez, tehát már így is formálhatjuk a dolgok jövőbeni alakulását.

De direkt módon meg is keressük a parlamenti képviselőket és a pártokat is, mert nem bízzuk a véletlenre, hogy figyeljenek oda ránk, mert véleményezzük őket. Amelyikük ebben felismerni véli, hogy a lakosság is érdeklődik, az magától is készségesen fog hozzáállni, mert a népszerűségét csak így biztosíthatja továbbra is. Ez pártszinten előbb--utóbb a programjuk módosítását is eredményezheti majd, hogy megfeleljenek a lakosság elvárásainak.

Ha így még nem tudnánk konkrét vagy elegendő eredményt elérni, akkor még mindig van további lehetőségünk. Mivel a jelenlegi képviseleti demokrácia pártokra alapoz, mi is alapíthatunk egy olyan pártot, ami valóban az új--szellemű, e-demokratikus gondolkodásunkat segíti. Mégpedig ennek a pártnak az egyetlen programja az lesz, hogy kiszolgálja a nép érdekeit, azaz a parlamentbe bejuttatott képviselőink táv-vezérelve nyomjanak igent vagy nemet egyes kérdésekben a lakossági szavazó-platformon megszavazottak jegyében. Tehát, ha pl. egy kérdésben a nép véleménye 40-60%-ban oszlik meg az igen és nem tekintetében, akkor a parlamentbe juttatott 10 képviselőnknek ez 4 és 6 gombnyomást jelent a megfelelő igen--nem szavazat mellett.

 

Ennek az e-demokratikus folyamatnak a feltételei adottak a likvid rendszerű szavazó-szoftver keretében, hiszen itt nem csak szavazhatsz, hanem delegálhatsz magad helyett megbízottat is (legyen az egy szakértő vagy épp a barátod, rokonod, ismerősöd). De a megbízottadat magad választhatod meg, sőt nem feltétlen általános képviselettel, hanem akár témakörönként is mást és mást. Természetesen a megbízásodat bármikor vissza is vonhatod, illetve átruházhatod másra is, ebben magad dönthetsz belátásod szerint.

Az említett visszahívhatóság fennáll a parlamentbe bejuttatott képviselőink irányában is. Mivel a szavazások nyíltak, így bárki láthatja, hogy jól működik-e a távvezérlés.

 

Ebben a likvid rendszerben akár Te is vállalhatod mások megbízását, ha érzel ebben elkötelezettséget a megfelelő tájékozottság iránt, illetve ambiciózus vagy. Ebből az is következik, hogy olyanoknak is lehetőséget adhat a kiteljesedésre ez a rendszer, akik nagyobb közösségi vagy társadalmi szerepet is fontolgatnak a jövőre nézve.

 

Ez a platform egyaránt használható országos és helyi szintű problémák, kérdések kezelésére is. Tehát közösségek, települések, szervezetek is használhatják saját belső ügyeik megvitatására, véleményezésére is, akár nyílt, akár zárt rendszerben is.

Amely kérdésben pedig nem érezzük elegendőnek szavazni, arról a szavazások alatt és a fórumon mód van eszmecserét is folytatni, melyet több szálon tehetünk meg.

 

Ez az e-demokratikus pártfüggetlen civil kezdeményezés harmonizál a világszerte fokozatosan születő e-demokráciát megvalósítani kívánó kezdeményezésekkel, melyek a jelenlegi demokráciák valódi demokráciává való realizálását tűzték ki célul a technikai fejlettség beemelésével és annak költséghatékony kihasználásával, ami a jelenkor elvárt tempójával is azonosulni képes.

 

Az e-demokrácia, azaz a nép általi folyamatos kontroll és rendszeres vélemény-nyilvánítás a döntéshozatalban elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően működjenek az ország ügyei és ne szolgáltasson melegágyat a visszaéléseknek és a korrupciónak, hanem megvalósuljon a valódi demokrácia.

Ma már a technológia lehetővé teszi számunkra az e-demokrácia, mint közvetlen részvételi demokrácia megvalósítását. Ehhez ajánljuk eszközként a likvid demokráciát, amihez a szavazóprogram már készen áll, csak a felhasználókat, azaz a lakosságot várja, hogy megtöltsük tartalommal.

Miért a likvid demokrácia?

A jelenleg képviseleti demokráciából a likvid módozat kínálja a legideálisabb átmenetet a közvetlen részvételi demokrácia megvalósításához, mert rendelkezik azzal a képviseleti elemmel, amire még sokaknak szükségük van, valamint ezáltal is növeli a társadalmi részvételt. A szavazások preferenciális volta (egy adott kérdésre több válaszalternatíva prioritás szerinti besorolása) pedig árnyaltabbá teszi a kérdésekre adott válaszokat, aminek nagy előnye a pontosabb és mérlegelhetőbb szavazási eredmény, és a valósabb statisztikák.

Természetesen ez a likvid rendszer akár azonnal is funkcionálhat közvetlen részvételi demokráciaként, ha minden állampolgár úgy gondolja, hogy saját maga hajlandó akár tudását bővítve is azonnal részt venni az ügydöntő szavazásokban.

(Likvid demokrácia egyszerűen -Tájékoztató videó)

Mivel még e­-demokrácia nem volt Magyarországon, sőt még példaértékű minta sincs előttünk, így először ismerkednünk kell vele, ki kell próbálnunk a működését, testre kell szabnunk, azaz alakítanunk a magunk szájíze szerint, hiszen még maga a program is újdonság. Valamint még mi (magyar állampolgárok) sem vagyunk jártasak a közvetlen részvételi demokráciában, azt szoknunk, tanulnunk szükséges, így az összecsiszolódás fázisát nem szabad kihagynunk. Viszont minél előbb kezdünk hozzá, annál előbb vihetjük sikerre.

Ha egyetértesz a fenti célkitűzésekkel, akkor ne csak lájkold, hanem regisztrálj és kezdd is el használni aktívan a weboldalt.

www.li-de.tk

Facebook oldal: Likvid Demokrácia

Légy Te is aktív formálója az e-demokráciának, regisztrálj, szavazz és fórumozz.

 

(A „semmit rólunk, nélkülünk” elve, amelyet Kossuth Lajos képviselt, alapjában véve a nemzeti önrendelkezés igényét fejezte ki.)

semmit_rolunk_nelkulunk.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://giat.blog.hu/api/trackback/id/tr787533214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása