Ismerd meg a Likvid demokráciát!

Ma már megvalósítható az e-demokrácia

Ma már megvalósítható az e-demokrácia

Civil egyesületek és politikai szervezetek vezetői részére!

2015. augusztus 26. - giat

Nem csak a lakosság, hanem civil egyesületek és politikai szervezetek is ingyenesen használhatják a Li-Dét munkájuk segítésére, megkönnyítésére. A Li-De, mint e-demokrácia kezdeményezés, egy szavazóplatform a magyar lakosság szolgálatában, ahol hozzászólásokra, véleményezésre is lehetőség nyílik, de nem csak politikai kérdésekben, amik által a döntéshozatalt befolyásolhatjuk, hanem egyéb területeken is remekül hasznosítható. A Li-De civil pártfüggetlen csapata a technikai lehetőségeket állítja a köz szolgálatába.

A Li-De weboldala: www.li-de.tk

Hogyan könnyítheti meg a Te egyesületed, szervezeted munkáját a Li-De?
Példákkal illusztráljuk számodra:
1. Minden szervezetnél problémát okoz, de legalábbis elég költséges, sőt időnként lehetetlennek is tűnik, hogy a tagságot összetoborozza egy adott időpontban egy helyszínre, hogy bizonyos kérdésekben döntsenek, kinyilvánítsa a tagság a véleményét. Országos tagsággal rendelkező szervezeteknél ez még nagyobb gond, hiszen több helyszín, több időpont szükséges hozzá, az idő pedig mindenkinek drága.
A Li-De bárhonnan, bárki által elérhető az internet segítségével. Tehát a szervezet vezetőjeként (vagy az erre kijelölt feladat felelőseként) felteheted kérdésedet a tagságod részére, és elég, ha tőlük csak annyit vársz el, hogy regisztráljanak, majd hetente egyszer nézzenek fel a Li-De weboldalára és amennyiben találnak aktuális, azaz általuk még meg nem válaszolt kérdést, válaszoljanak, azaz szavazzanak rá.


Erre egy konkrét példa:
Kérdés:
Melyik időpont a legmegfelelőbb számodra, hogy megtartsuk a soron következő megbeszélésünket (közgyűlésünket)?
Válaszlehetőségek:
- 2015. szeptember 4. 17h
- 2015. szeptember 5. 18h
- 2015. szeptember 6. 17h
- Egyik időpont se felel meg, tartsuk meg inkább szeptember utolsó hetében.

Arra is lehetőséged van, hogy a tagok további válaszalternatívákat javasolhassanak, ha nekik más időpont felelne meg jobban.
A tagok a válaszokat sorrendbe állítják a Li-Dén, amelyet a szoftver kiértékel, az így kiszámított eredményből Te látni fogod, hogy melyik időpont a legkedvezőbb a többség számára, mikorra érdemes összehívnod a megbeszéléseteket, hogy minél többen részt tudjanak venni rajta.
A kérdés alatt lehetőség van hozzászólásokra is, azaz a tagság az egyéb a kérdéssel kapcsolatos véleményét, észrevételét is ott tudatni tudja.

Ezzel egy helyen, rövid idő alatt sok telefonálást, külön-külön egyeztetést, azaz költséget és időt tudsz megtakarítani, és mindenki láthatja, hogy a többség számára legkedvezőbb döntést hoztad, így az se igényel további magyarázatot.

2. Megszavaztathatod tagságoddal a szervezet költségvetését vagy pl. a következő időszakra vonatkozó munkatervet is, ehhez se feltétlen szükséges egy időben egy helyen mindenkinek jelen lennie.

3. Rendezvényt tartanál? Felmérheted a Li-Dén az érdeklődést, megtudhatod, hogy melyik helyszín vagy melyik időpont a kedvezőbb a célközönségednek, de azt is megkérdezheted tőlük, hogy melyik előadókat vagy előadási témákat részesítenék előnyben.

Természetesen ezeket a kérdéseket felteheted úgy, hogy csak az érintettek lássák, azaz belső, zárt szavazásra bocsáthatod, hogy csak a szervezeted tagsága tudjon szavazni rá.

Viszont amennyiben olyan kérdést fogalmaznál meg, ami a szervezeted további célkitűzéseit befolyásolná, akkor nyilvánosan érdemes megjelentetned a kérdést, hogy felmérd a lakosság reakcióját, majd annak tükrében alakíthatod terveiteket, mit, milyen témákat érdemes még képviselnie a szervezetednek.

 

A likvid módozat által arra is lehetőség van, hogy egy tag az akadályoztatása idejére (pl. hosszas kórházi kezelés) valakit megbízzon a szavazatának érvényesítésével.

Politikai szervezetek ezt a likvid lehetőséget úgy is használhatják, hogy pártjuk támogatóitól azt kérik a pártjukra delegálják szavazataikat.

A Likvid Demokrácia megismerése érdekében elkészítettük az ötperces tájékoztató videó magyar szinkronját.

Reméljük, a példáinkkal segítségedre lehettünk és a továbbiakban a Li-De hatékonyan segítheti szervezeted munkáját.
Ha további példákkal egészítenéd ki ezt az írást, kérünk írd meg nekünk. Természetesen kérdéseidre is szívesen válaszolunk, illetve segítünk a Li-De gyakorlati használatában is.


Elérhetőségeink:
- A Li-De weboldalán a fórumon is írhatsz nekünk.

- Facebook oldalunk: Likvid Demokrácia

- Email címünk: demopoly2018@gmail.com

 

Még annyi idekívánkozik, hogy mivel az e-demokrácia kezdeményezés egy teljesen új dolog, a szervezetek vezetőségére nagyban számítunk abban, hogy példát mutatnak a lakosságnak.

Hogy mire gondolunk konkrétan?

Fontosnak tartjuk -főként így kezdetben-, hogy a valóban közérdekű kérdések jelenjenek meg a Li-De felületén, amivel a jó irányba terelhetjük a tulajdonképpeni politikát, olyan közügyeket vessünk fel, amik valóban sokakat érintenek.

Valamint számítani szeretnénk a szervezetek vezetőségére a véleménynyilvánítás, érvelés mikéntjének példamutatásában is, hiszen a demokrácia lényege nem maga a szavazás, hanem a konszenzusra törekvő eszmecsere. A vitakultúrát pedig még tanulnunk kell, hogy nem célravezető a személyeskedés az adott témáról való érvelés helyett.

Annak is nagy a jelentősége, hogy egy-egy témával kapcsolatban pro és kontra megjelenjenek vélemények, hogy a lakosság tájékoztatása biztosított lehessen.

Tehát számítunk Rád is a Li-Dén, hogy kommentjeiddel, megnyilvánulásaiddal, szavazási kérdéseiddel segíted emelni a Li-De színvonalát.

Sok sikert és további jó munkát kíván szervezetednek a Li-De civil csapata! :)

civil_egyesuletek_es_politikai_szervezetek_vezetoi_reszere_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://giat.blog.hu/api/trackback/id/tr197737010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása