Ismerd meg a Likvid demokráciát!

Ma már megvalósítható az e-demokrácia

Ma már megvalósítható az e-demokrácia

Tájékoztató e-demorácia kezdeményezésekről

2015. június 10. - giat

A hazai közösségfejlesztés történetében megérett az idő arra, hogy az internetet mint segítő eszközt, szervesen alkalmazzuk a fejlesztési folyamat során.
Az online kommunikációs csatorna csupán eszköze e folyamatnak, és a személyes közösségi együttműködés, a helyi döntéshozatalban való részvétel elősegítésére szolgál. Egy olyan híd, melynek alkalmazása által kiépül egy közös nyelv, erősödik a vitakultúra, és lehetőség adódik a közvetlen véleményformálás által létrejövő részvételi döntéshozatali folyamatra.

E-demokrácia kezdeményezésekről:
Izlandon, Lengyelországban , Szlovéniában, Észtországban és a Balkánon.

A Your Priorities-re épülő izlandi e-demokrácia modell:
A Your Priorities-szoftver egy olyan nyílt hozzáférésű online közösségi felület, ahol az állampolgárok által képviselt ötletek és prioritások nyilvánosságot nyerhetnek. Egyszerű használata, világos kezelhetősége révén könnyen elérhető mindenki számára. A felülete letisztult, ami elősegíti a gyakorlati alkalmazását, s egyben teret szolgáltat arra, hogy az adott közösség a saját szimbolikáját, nyelvezetét használva adaptálja.

Működése kétfajta részvételi lehetőséget kínál fel. A regisztrációt követően egyrészt az egyéni javaslatok artikulációját teszi lehetővé, másrészt pedig a már meglévő ötletek közvetlen véleményezésére nyílik tér. Ennek révén kialakul a közösség által leginkább támogatott ötletek jegyzéke, mely világos és átlátható módon közvetíti a nyilvánosság felé a közösségi döntés eredményét (rangsorolva az egyes megosztásokat). Az online felület alkalmazása során tehát lehetőség nyílik a javaslatok, innovációk rendszerezésére, egy közös nyelv kialakítása által.

Az állampolgárok egy adott kereten, témán belül ötleteket oszthatnak meg egymással, függetlenül attól, hogy egy játék közösségi létrehozásáról, iskolai kirándulások tervezéséről, egy szervezeten belüli munkafolyamat megtervezéséről, vagy éppen az állami pénzek közösségi elosztásáról van szó. Az első lépés minden esetben a Your Priorities-felület egyéni aktiválása, s ezután különböző, mindenki számára érthető és releváns kategóriák létrehozása, melyeken belül lehetőség nyílik az innovatív ötletek megosztására. Az ötletek rövid jellemzését követően további tér nyílik ezek megerősítésére vagy éppen felülbírálására, ami arra a kérdésre ad bővebb választ, hogy miért érdemes éppen azt támogatni vagy ellenezni. Ennek folyamán a szavazók között elindul egy nyílt, mindenki számára nyomon követhető párbeszéd, ahol az érvelés technikájának gyakorlása által lehetőséget teremtenek a saját nézőpontok érvényesítésére, nem utolsó sorban pedig az egyes vélemények megismerésére, valódi párbeszéd generálása által.
Kialakítása során törekedtek arra, hogy mindenki számára könnyen használható, egyszerűen kezelhető és átlátható legyen. Így aztán nem véletlen, hogy sikeresen alkalmazzák a világ minden táján.

A forrást mindenkinek ajánljuk elolvasni bővebben is.

e-demokracia_kezdemenyezesek.jpg

 

Egy MAGYAR E-DEMOKRÁCIA KEZDEMÉNYEZÉS-ről is hírt tudunk adni, ami pártfüggetlen civil kezdeményezésként már egy működő szoftver és a Likvid Demokrácia jegyében készült. 

Ez a demokratikus döntéshozatali modell igyekszik egyesíteni magában a képviseleti demokráciával elérhető szakértelmet és a közvetlen demokrácia előnyeit. A likvid demokrácia (a részvételi demokrácia egy speciális, a képviseletivel kombinált formája) , amely átmenetet képes biztosítani számunkra a közvetlen részvételi demokrácia megvalósításához.

ISMERD MEG A LIKVID DEMOKRÁCIÁT!
Likvid Demokrácia egyszerűen - 5 perces tájékoztató videó magyar felirattal:

A cél, hogy a magyar állampolgárok ezzel a könnyen kezelhető, webes technológia segítségével bekapcsolódjanak az ország, illetve a lakókörnyezetük döntéshozatalába.

http://www.li-de.tk

Ezen a weboldalon (a regisztrálás után) véleményt nyílváníthat minden magyar állampolgár a közérdekű kérdésekről.

A bejegyzés trackback címe:

https://giat.blog.hu/api/trackback/id/tr707513520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása